Nederlanders blijven telefoon gebruiken in verkeer

Ondanks alle waarschuwingen blijven we het blijkbaar lastig vinden om onze mobiele telefoon met rust te laten in het verkeer. 38 procent van de Nederlanders gebruikt ‘m in de auto. En onder fietsers ligt dat percentage nog veel hoger, meldt RTL Nieuws.

De helft van de Nederlanders (49 procent) gebruikt z’n mobiele telefoon terwijl ze fietsen. Jongeren van 18 tot 24 jaar doen het zelfs nog vaker. Driekwart van hen blijft fietsend bellen en appen, blijkt uit onderzoek van Deloitte.

Volgens Deloitte raakt het gebruik van mobiele telefoons ‘steeds meer verweven in allerlei dagelijkse bezigheden’. “Zo ook in het verkeer, wat ernstige gevolgen kan hebben. Het is niet voor niets dat de minister volgend jaar een appverbod op de fiets wil introduceren”, zegt het bedrijf in een toelichting op de cijfers.

Bellen en appen op de fiets vanaf 1 juli officieel verboden

Handen aan het stuur en blik op de weg in plaats van op je telefoon. Vanaf komende zomer is het officieel verboden om tijdens het besturen van een voertuig (ja, ook de fiets) een mobiel apparaat vast te houden.

Dat schrijft minister van Nieuwenhuijzen van Infrastructuur en Waterstaat vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.
Boete

Appen achter het stuur was al verboden voor automobilisten, maar wordt nu strafbaar voor bestuurders van álle voertuigen en dus ook onze oude vertrouwde fiets. De boete voor automobilisten bedraagt op dit moment 230 euro. Het is nog niet bekend hoe hoog de boete uitpakt voor andere voertuigen.